Introduktion till CPS: samarbetsbaserade och proaktiva lösningar

I denna introduktionsföreläsning bekantar vi oss med arbetsmetoden CPS och synsättet “barn gör rätt om de kan”. Du kan välja att bara delta i denna introduktion för att få en inblick i metoden, men blir du nyfiken på att lära dig mera så finns möjlighet till fortsättning i höst!

Det finns många barn som kommer på kollisionskurs med vardagen både hemma och i skolan eller på dagis. Det kan ta sig uttryck på många olika sätt. En del kanske blir ledsna, arga eller till och med aggressiva medan andra helt stänger av, slutar prata eller rymmer. De här problemen bottnar i samma problematik, nämligen att de inte klarar av att leva upp till de förväntningar som ställs på dem.

För att kunna jobba med den här problematiken har Ross W. Greene utvecklat en arbetsmetod som är mest känd från boken Explosiva barn. Metoden heter Samarbetsbaserade och proaktiva lösningar eller CPS (Collaborative and Proactive Solutions). I modellen jobbar man systematiskt med att identifiera de situationer som gör vardagen besvärlig och med att i samarbete med barnen själva lösa de kringliggande problemen genom en samtalsmodell som kallas Plan B. Metoden är utarbetad för arbete med barn och unga (3-19 år) men går att anpassa till alla åldrar. Då det är i grunden en kommunikativ metod, behövs vissa anpassningar ifall kommunikationsnivån är väldigt låg. På denna introduktion fokuserar vi främst på det grundläggande synsättet för metoden och för den som är nyfiken att lära sig det metodiska arbetet ordnar KOHUR en längre metodisk utbildning hösten 2025. Du kan anmäla intresse för detta under föreläsningen.

Utbildare är Daniel Albrecht, utbildad speciallärare och behörig handledare i Samarbetsbaserade och proaktiva lösningar. Daniel har jobbat med modellen både direkt med egna elever och som handledare för andra vuxna som lär sig modellen. Daniel jobbar som specialklasslärare med fokus på beteende- och skolfrånvaroproblematik i Esbo.

Tidpunkt: 8.5.2025 kl. 15.30 – 17.30
Plats: Online, en länk delas med anmälda

Anmäl dig här 

Fortbildningen finansieras med verksamhetsbidag av Svenska kulturfonden