Denna distansfortbildning är uppdelad i två delar à 1,5h. Under del ett går vi igenom olika nivåer av rasism i skolmiljö, vad det innebär med vithetsnorm, och hur dessa går att granska i den egna verksamheten. Under del två fokuserar vi på hur det går att i både planering av skolans verksamhet och i undervisning och bemötande bryta och bredda exkluderande normer, samt hur det går att behandla rasism med eleverna och engagera även dem i arbetet för antirasism, likabehandling och tryggare rum.
Mellan gång ett och två får deltagarna en reflektionsuppgift att göra som en del av sitt lärararbete.
Förhandsuppgift: Se på de fyra första filmerna med Maïmouna Matikainen-Soreau och Ida Hummelstedt och reflektera över följande frågor:
- Hurudan rasism känner du själv igen i jobbet som lärare?
- Har du tänkt på hur du rasifieras (som vit eller icke-vit) och möjliga privilegier eller diskriminering relaterat till det?
- Har du talat om rasism med eleverna eller medvetet jobbat antirasistiskt på något sätt?
- Vad önskar du få lära dig mera om gällande rasism och antirasism under föreläsningen?
Föreläsare: Ida Hummelstedt, lektor i småbarnspedagogik och undervisar vid de svenska lärarutbildningarna vid Helsingfors universitet, samt håller regelbundet fortbildningar om antirasism och social rättvisa i skolan för lärare på olika utbildningsstadier. Idas doktorsavhandling från år 2022 granskade finländsk mångkulturell pedagogik ur ett kritiskt perspektiv och hennes forskning har efter det fokuserat på frågor om rasism, antirasism och social klass i åk 1-9. Ida har en bakgrund som klasslärare i åk 3-6 och har en utbildning i empatisk kommunikation (Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja). Under läsåren 2025-2027 leder Ida skolutvecklingsprojektet Antirasistisk och trygg verksamhetskultur i skolan som finansieras av Svenska Kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
Vänligen notera att du behöver anmäla dig separat till båda delarna.
Tidpunkt: Tisdag 30 september samt måndag 27 oktober kl. 15.30-17
Plats: Online, länk delas med anmälda en vecka innan tillfällena
Fortbildare: Ida Hummelstedt
Anmälan del 1
Anmälan del 2