Förutom att KOHUR ordnar fortbildningar och föreläsningar under hösten, så ordnar även våra samarbetspartners det. Ju fler vi når ut till angående dessa fortbildnignar eller förläsningar desto bättre. Här kommer nu de alla sammanfattade i tur och ordning. En del av dem är avgiftsfria, medan andra kostar. Läs igenom noggrannt informationen som finns här och i insatta länkar.
Hoppas du hittar någonting som du är intresserad av eller så kan du tipsa en kompis!
Inkludering för barn och unga
Luckan erbjuder genom sitt projekt Stig in2 en avslutningskonferens om hur man kan stöda barns och unga till en god inkludering.
Mera information hittar du här: https://stiginastusisaan.com/konferens-3/
För vem: Alla som i sitt uppdrag inom offentlig, privat och frivillig sektor kan stöda barn och unga till en god inkludering: pedagoger, kuratorer, studiehandledare, vårdare, socialarbetare och många fler.
Var? Helsingfors, G18. Hybrid.
Anmäl dig här: https://crm.abo.fi/Events/1665/Apply
Sista anmälningsdagen: 11.10.2022
Föra barnen på tal-metoden hösten 2022
Alla metodkunniga i Föra barnen på tal-metoden kan anmäla sig till utbildarutbildning som Mieli ordnar nu under hösten 2022.
Det handlar om fem online tillfällen (13.10, 14.10, 18.11, 16.12, 20.1) samt utbildning av en egen liten grupp mellan dessa tillfällen.
Blev du intresserad? Här hittar du mera information om utbildningen: https://mieli.fi/sv/material-och-utbildningar/utbildningar/utbildarutbildning-i-fora-barnen-pa-tal-metoden/
och här hittar du datumen och anmälningen (senast 30.9): https://mieli.fi/koulutus/fbt-utbildar-utbildning-hosten-2022/
Finlandssvensk Barnrättsdag 14-15.11 i Helsingfors
Barn har rätt till hälsa och utveckling. Hur kan vi förebygga barns psykiska ohälsa?
Stiftelsen Bensow ordnar Finlandssvensk Barnrättsdag i samarbete med Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr och Mieli Psykisk hälsa Finland r.f. Övriga samarbetsparter är Barnavårdsföreningen, Psykosocialaförbundet r.f., Niilo Mäki Institutet och FSKC.
Varför? För att uppmärksamma barns rättigheter under den internationella barnrättsveckan, samt att ge professionella som jobbar med barn bekräftelse, kunskap och verktyg som stöder dem att i sin arbetsvardag jobba för förverkligande av barnets rättigheter.
Mera information och anmälan hittar du här: https://www.bensow.fi/sv/verksamhet/fortbildning/finlandssvenska_barnrattsdagen_2022/
Fritidshemssymposium 2022 i Sverige
En av KOHURs samarbetspartners ordnar ett fritidshemssymposium i Sverige, 26.10 i Stockholm och 18.11 i Malmö. Under konferensen diskuterar forskare sina nyaste fynd.
Mera information finns här: https://www.utbildningnorr.se/produkt/fritidshemssymposium/
Konferensen kostar, men om någon är intresserad av att delta så får ni en 20 % rabatt om ni anmäler er till leif.lundgren@jlkunskapa.se och meddelar att ni fått infomationen om konefrensen via KOHUR.
Autism and happiness, via zoom
Conductus Nordic Education ordnar en online föreläsning ”Autism and Happiness – from neurodiversity to neuroharmony” på Zoom med världsberömde Peter Vermeulen, PhD, den 18.01.2023 kl. 13:00 – 15:30 med ca 2h föreläsning och en frågestund efteråt. Vermeulen föreläser väldigt ofta på konferenser där Dr. Ross W. Greene också medverkar och som Conductus anlitade tidigare.
När vi pratar om hur annorlunda autism är och vilka svårigheterna är glömmer vi att de faktiskt har det mesta gemensamt med andra människor, inte minst när det kommer till glädje och lycka. Att skapa acceptans för funktionsvariationer är ett bra första steg, men det lägger samtidigt tonvikten på just olikheter. Nu måste vi fokusera på det som människor med autism har gemensamt med resten mänskligheten: att söka lycka och välbefinnande. De fåtal gånger studier som utvärderar insatser mäter emotionellt välmående, fokuserar man dessvärre bara på ”bristande livskvalitet”. Det är dags att göra en U-sväng och förstå att personer med autism har behov av både sådant som ger tillfällig glädje (hedonic happiness) och av ett långsiktigt välbefinnande byggt på meningsfullhet (eudemonic happiness). Vi behöver reflektera över hur våra insatser kan främja detta.
Föreläsningen innehåller många praktiska tips för föräldrar, lärare, vårdare, andra yrkesverksamma, beslutsfattare och – sist men inte minst – personer som har en autismspektrumdiagnos (se bilaga).
Peter talar en lättförståelig engelska och föreläser med både värme och humor.
Datum och tid: 18.1.2023 kl. 13.00-15.30, via Zoom
Deltagaravgift: 40 euro/person + moms eller 50 euro/person + moms från och med 13 december 2022
Anmälan och fakturering: Anmälan och faktureringsinformationen sänds till info@conductus.fi. Deltagaravgiften är bindande från och med den 13 december 2022, men kan överlåtas till annan person inom organisationen. Om du inte kan delta kan en ersättare utses, vars namn ska meddelas Conductus.
Sista anmälningsdagen: 9.1.2023
Mera information om föreläsningen här: https://www.conductus.fi/kurser/autism-and-happiness-from-neurodiversity-to-neuroharmony
Inläggets bild är tagen från pixabay